Tehnička podrška: Pošalji email
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat
B2B
Pod tem iskalnim nizom ni bil najden noben produkt.
Croatian flag HR
Dostava

Kako odabrati pravi 3D printer ?

09. 09. 2022

Tehnologija 3D ispisa sve je popularnija diljem svijeta što duguje činjenici da olakšava životne zadatke i stvaranje korisnih naprava u mnogim područjima života. Osim što predstavlja moćnu tehnologiju s obećavajućom budućnošću, također pomaže i tvrtkama da uštede mnogo novca.

Nekada smo 3D ispis povezivali s velikim korporacijama, proizvođačima i sveučilištima. Iako neki gledaju na 3D printere kao na igračku, oni su od velike koristi ako dobro znate kako ih iskoristiti. Ovo je tehnologija velikih razmjera i usvaja je sve više organizacija. 3D ispis igrat će važnu ulogu u našim životima u novom naprednom svijetu.

Sada vjerojatno imate pitanja poput gdje možete nabaviti kvalitetan 3D printer? Kako iskoristiti sve njegove potencijale? Što se njime može postići? U tom slučaju, na pravom ste mjestu. U ovom članku predstavit ćemo vam brzi vodič za kupnju 3D printera sa svim potrebnim informacijama. Krenimo.

ŠTO ŽELITE 3D ISPISIVATI?

Kućanski predmeti

Mnoštvo je kućanskih predmeta koje možete 3D ispisati. Oni uključuju sve što možete pronaći u svom domu, okruženju ili uredu. Možete, na primjer, ispisivati zidne nosače, vaze, otvarače za boce, kopče, glave za tuš, štitnike za utičnice i još mnogo toga. S 3D printerom možete praktički stvoriti sve što vidite oko sebe. Dobiveni proizvodi nisu samo fascinantni na pogled, već i korisni. Stoga, ako tražite 3D printer za kućanske predmete, morate baciti oko na Creality printere.

Vanjski objekti

To su objekti koji bi trebali izdržati sile prirode. Pomoći 3D printera možete ispisati bilo što, od lonca za biljke i privlačnih naljepnica sa zvončićima, do vrata ili ukrasa za travnjak. Međutim, pri tome budite oprezni i koristite ASA ili ABS filamente otporne na sunce. ASA filament možete ispisati gotovo bilo kojim printerom, ali ako odlučite koristiti ABS filament, morat ćete koristiti 3D printer s kućištem.

Umjetnička djela

S 3D printerom možete stvoriti bilo što. Ako ste ljubitelj kreativne umjetnosti, predlažemo da kupite 3D printer koji koristi smolu. Iako je moguće stvoriti umjetnička djela pomoću FDM 3D printera, složeni modeli trebaju vrlo točno specijalizirane printere. DLP printeri na smolu omogućuju vam jednostavno stvaranje zanimljivih umjetničkih djela koja zahtijevaju detalje. Printeri na smolu također se često koriste u stomatološkoj industriji.

Alati

Ako koristite 3D printer za izradu alata, proces ispisa ovisi o namjeni i korištenju alata. Za profesionalne svrhe, FDM printer možda nije dovoljno moćan, ali se ABS ispisi FDM printerom toplo preporučuju. Mnoge tvrtke koriste i karbonska vlakna ili najlon. Za ispis ovih materijala potreban vam je jak metalni ekstruder, stoga bacite oko na profesionalne printere.

Profesionalni proizvodi

Uz napredak u 3D printerima, ovu tehnologiju naširoko koristi nekolicina industrija. Sve više industrija koristi 3D ispisane proizvode, uključujući automobilsku i zrakoplovnu industriju. Ove industrije obično koriste FDm profesionalne printere kao što su Flashforge Creator 3 V2 ili Zortrax.

Stomatolozi, arhitekti, izrađivači nakita

Ove industrije obično koriste DLP printer na smolu, budući da su detalji na ispisima od velike važnosti. 3D printer na smolu vrlo je precizan i pristupačan. Za ovu vrstu ispisa koristimo poseban materijal od smole, koji je zapravo tekuća plastika koja se stvrdnjava pod UV zrakom. Fotoosjetljivu smolu karakterizira to što se stvrdnjava laserom i tako se pretvara u čvrsti model ili proizvod. DLP 3D printeri napravljeni su tako da imaju konstrukcijsku platformu koja omogućuje 3D ispis proizvoda naopako, dok se proizvod stvrdnjava UV svjetlom.

METODE 3D ISPISA

FDM

Uz FDM tip 3D ispisa, printer stvara objekte filamentom. Filament se dovodi u cijev koja ga gura u ekstruder. Materijal izlazi iz ekstrudera sloj po sloj, na taj način stvarajući 3D model. Ovo je pristupačan način ispisa, koji uključuje i jeftine materijale za izradu.

SLA

SLA metoda 3D ispisa koristi smolu umjesto filamenta. Ovdje možete dodati slojeve koji su često 50 mikrona ili manji. Ova vrsta printera slijedi proces fotokoagulacije. Ovaj proces uključuje kemijsku reakciju koja stvara slojeve. SLA smola stvrdne se zbog fokusiranja fotona u određenoj točki. U usporedbi s drugim metodama, SLA ispis nudi iznimnu preciznost.

SLS

Metoda SLS 3D ispisa koristi materijal u prahu koji je raspoređen u tankim slojevima. Laser tada pomaže rastopiti ili učvrstiti prah na mjestima na kojima djeluje. To može zahtijevati “pečenje” kako bi se uklonila plastična veza. Zatim stavite keramički ili metalni sloj. Ovi se uređaji uglavnom javljaju u industrijskim ili automobilskim tvornicama. U usporedbi s drugim uređajima na popisu, ovi su ogromni i skupi.

 

Ako ste početnik u 3D svijetu, FDM printer je stoga najbolja opcija za vas. Većina ljudi odabire FDM metodu, koja je najpopularnija i najpovoljnija. FDM printeri odlični su i za početnike i za napredne korisnike, zato ćemo se i dalje fokusirati na ovu metodu/tehnologiju 3D ispisa.

KOJIM MATERIJALIMA MORATE ISPISIVATI?

Kao što je spomenuto, usredotočit ćemo se na FDM tehnologiju. S ovom vrstom pisača možete ispisati najčešće vrste 3D filamenta, koji su izrađeni od materijala kao što su ABS, PLA, ASA i PETG. Osim toga, sada se koriste i drugi jedinstveni materijali, poput fleksibilne niti na bazi drveta. Važno je naglasiti da je skladištenje filamenata vrlo važan čimbenik; na primjer pogledajte fleksibilne filamente koje su vrlo osjetljivi na vlagu i vežu ju na sebe, što rezultira lošim rezultatima 3D ispisa. Filamente uvijek čuvajte na mjestu gdje nema viška vlage; možete ih držati u plastičnoj vrećici ili u zatvorenoj plastičnoj kutiji. Za najbolje moguće rezultate 3D ispisa potrebno je osušiti filament prije upotrebe sušilicom za filamente. Pogledajmo najčešće vrste filamenata:

PLA filamenti

PLA je skraćenica za polimliječnu kiselinu. To je plastika biljnog podrijetla čija se kvaliteta narušuje prekomjernom vlagom. Osim toga, razgrađuje se zbog dugotrajnog izlaganja suncu. Ova vrsta filamenta najprikladnija je za unutarnje projekte, gadgete i estetske dizajne,… Međutim, nije idealna za vanjske svrhe, jer ekstremno sunce i vlaga mogu oštetiti vaš rad. PLA filament je popularan uglavnom zato što ga je vrlo lako 3D ispisati.

PETG filament

PETG je skraćenica za polietilen tereftalat glikol. Ova vrsta filamenta je plastika koja je sigurna za hranu. Međutim, to ne znači da su svi vaši 3D ispisani predmeti sigurni za hranu. PETG objekti moraju imati dobar završni sloj prije nego što dođu u dodir s hranom. Od proizvođača uvijek tražite certifikat o kontaktu s hranom. PETG se ne koristi samo za razne posude za hranu, već je iznimno popularan i za ispis prototipova i rezervnih dijelova u proizvodnji, jer je vrlo jak i fleksibilan. Pogodan je i za vanjske projekte, jer podnosi više temperature u usporedbi s PLA filamentom, pa ga sunce ne deformira. PETG se ispisuje na sličan način kao PLA, vrlo je jednostavan za korištenje; samo trebate zagrijati ploču i postaviti ispravnu temperaturu mlaznice.

ABS filament

Ovaj filament jedan je od najtvrđih plastika koje se mogu pronaći. Akrilonitril butadien stiren ili ABS najbolje funkcionira u zatvorenom prostoru. Potrebno mu je puno topline i stabilno okruženje kako bi se filament učvrstio. Osim toga, ABS je najbolje koristiti samo ako je soba savršeno dobro prozračena. Ako trebate jake i fleksibilne proizvode koji su otporni na vrlo visoke temperature, onda je ABS pravo rješenje za vas. Ovaj se filament mora ispisivati u zatvorenom pisaču. Vrlo je osjetljiv na temperaturne promjene tijekom ispisa, pa u prostoriji u kojoj se tiska ne bi smjelo biti propuha. Bitno je spomenuti da ispis ABS-a emitira pare koje mogu biti štetne za čovjeka, pa je nakon 3D ispisa obavezno provjetravanje prostorije. Pogodan je za ispis raznih komada koje je potrebno sastaviti, za izradu prototipa u automobilskoj ili zrakoplovnoj industriji,…

KAKAV SOFTVER ZA 3D PRINTERE TRAŽITI?

Dva su glavna izvora softvera koji 3D printer koristi. Jedno je sam printer, a drugo računalo koje stvara datoteke za 3D printer.

Softver koji možete jednostavno preuzeti na svoje računalo zove se Slicer. Ovaj program možete koristiti za izradu datoteka za potrebe ispisa. Osim toga, g-code je jedna od najčešćih vrsta 3D datoteka. Na internetu možete pronaći mnoge programe za rezanje, ali ovdje ćemo se usredotočiti na 3 najpopularnija, a to su Cura, Creality Slicer i Slic3r.

Cura: Ovaj open-source softver za 3D rezanje kreirao je David Brahm, a razvio ga je Ultimaker. Potpuno je besplatan i vrlo popularan među 3D kreatorima.

Slic3r: Slic3r je aplikacija za 3D rezanje koja je besplatni softver za 3D pisače.

Creality rezač: marka svjetski poznatih 3D printera Creality također je nedavno razvila vlastiti rezač kojim možete upravljati i putem njihove mobilne aplikacije Creality Cloud app.

Osim toga, mnogo je softvera koji se koriste na 3D printerima. Većina 3D printera koristi Marlin firmware. Međutim, postoje različiti čipovi za svaku aplikaciju. Svaki printer ima poseban firmware. Više o tome možete pročitati na internetu.

KOJE ZNAČAJKE TRAŽITI?

Sigurnosne značajke

Kada je u pitanju rad s bilo kojom električnom opremom, nikada dovoljno opreza. Uvijek obratite pozornost na 3D printere koji sadrže dodatne sigurnosne značajke. Takve značajke pomoći će poboljšati vaše cjelokupno iskustvo i uvijek osigurati vašu sigurnost. Postoji nekoliko automatiziranih značajki kao što je hlađenje mlaznica i još mnogo toga. Također, pronađite 3D printer koji se automatski isključuje po završetku ispisa. Obratite stoga pozornost na sigurnosne značajke kada kupujete neki od ovih uređaja.
 

Značajke za nastavak ispisa

Nema ništa tužnije od uništavanje prekrasnog modela usred njegova ispisa. Značajka nastavka ispisa važna je značajka koja osigurava da se vaši 3D ispisi ili modeli neće prekinuti kada dođe do neočekivanih pogrešaka ili nestanka struje. Uz ovu značajku, uređaj počinje ispisivati ​​tamo gdje je stao umjesto da ponovno iznova.
 

Kvalitetno korisničko sučelje

Kod uređaja poput 3D printera, kvalitetno korisničko sučelje može napraviti razliku. Navigacija gumbima može biti iscrpljujuća i stresna. S druge strane, površina osjetljiva na dodir olakšava navigaciju. Osim toga, ne morate trošiti puno novca na 3D printer sa zaslonom osjetljivim na dodir. Čak i pristupačni printeri danas imaju kvalitetno korisničko sučelje, primjer je recimo Ender 3 V2.
 

Zagrijana ploča

Zagrijano postolje ključno je za krajnji rezultat 3D proizvoda. Prednost grijanog postolja je što pruža čvrstu podlogu i što je proizvod čvrsto pričvršćen na isto mjesto. Filament bolje prianja na zagrijanu površinu i sprječava uvijanje rubova. Dostupno je nekoliko različitih ploča - magnetna ploča, obično staklo, Carborundum staklo, odvojiva PC Spring Steel ploča i najnovija PEI ploča. Nakon testiranja svih platformi, možemo reći da je najbolji izbor PEI ploča, jer osim savršeno zagrijanog postolja i jakog prianjanja prvog sloja, omogućuje i najlakše skidanje gotovog 3D proizvoda. Na temelju toga više vam neće trebati razne trake, lopatice i drugi alati za skidanje modela. Ako vaš pisač nema PEI bazu, preporučujemo korištenje Dimafix ili 3dlac spreja, koji imaju sličan učinak kao PEI podloga. 

Fleksibilnost osi

Ovo je još jedna ključna značajka koja će vam uštedjeti vrijeme. Stvaranje 3D objekata često zahtijeva zatezanje ili popuštanje napetosti kako bi se dobile prave postavke. To može postati prilično teško i dovesti do gubitka vremena. Stoga pronađite 3D pisač koji ima lak pristup zatezanju remena.

Niveliranje postolja

Podešavanje stola vrlo je važan korak za uspješan 3D ispis. 3D printeri imaju i ručna i automatska podešavanja postolja. No, neki noviji modeli kombiniraju oba načina rada i nude "pametno" niveliranje, što znači da dobijete kotačić za ručno podešavanje i CR-touch za automatsko podešavanje, pa možete kombinirati po želji. Ako imate 3D printer koji nema automatsko niveliranje, kasnije ga možete nadograditi CR Touch-om (automatsko niveliranje postolja metalnom sondom).

Tip ekstrudera

Postoje dvije vrste ekstrudera: ekstruder s izravnim pogonom i ekstruder Bowden cijevi. Razlika je posebno uočljiva ako želite ispisivati fleksibilne filamente. S ekstruderom s izravnim pogonom, filament ima kraći put do mlaznice i posljedično ima manje šanse da se uvrne ili zaglavi. Bowden cijev je prikladnija za veće ispise. Ovdje filament ima duži put do grijane mlaznice. Baš kao i kod podešavanja nivelacije postolja, ekstruder se može zamijeniti ili nadograditi. Ako dakle kupite Ender 3 V2 koji ima ekstruder Bowden sustava, možete ga kasnije promijeniti u ekstruder s izravnim pogonom. Brand Micro Swiss je svjetski lider rezervnih dijelova. Ako vas zanima kako postaviti novi Micro Swiss ekstruder, kliknite ovdje.

Zatvoreni 3D printer vs otvoreni 3D printer

Većina 3D izrađivača koji traže svoj prvi 3D pisač za kućnu upotrebu, biraju otvoreni, poput Ender 3 S1 ili Sermoon D1. Tvrtke s druge strane biraju 3D printer na temelju projekata koje imaju i 3D modela koji su im potrebni. Arhitektonskim uredima, slastičarnicama i malim poduzećima također su često potrebni manji proizvodi od PLA ili PETG-a, koji se mogu ispisati pisačem bez kućišta. Međutim, veće tvrtke koje imaju proizvodnju ili proizvodnju prototipa vjerojatnije će odabrati zatvoreni pisač, uglavnom zbog upotrebe osjetljivijih filamenata kao što su ABS filament i najlon.

Diameter 1,75 mm VS. Diameter 2,85 mm

Većina 3D pisača prihvaća filamente promjera 1,75 mm. Tržište također nudi puno veći raspon različitih vrsta filamenata i boja s promjerom od 1,75 mm nego s 2,85 mm. Ako želite 3D printati sa što više različitih filamenata, onda je printer promjera 1,75 mm savršen za vas. Promjer od 2,85 mm nudi vrlo malo proizvođača 3D pisača, jer nema značajne razlike u 3D ispisu. Jedina prednost bi bila da širi promjer može pomoći u smanjenju mogućnosti klizanja niti. Međutim, ako imate 3D pisač s ekstruderom s izravnim pogonom ili dvostrukim prijenosom, gotovo je nemoguće da pisač koji prihvaća promjer od 1,75 mm ima zastoje ili začepljenja filamenata.

KAKO ODABRATI NAJBOLJI PISAČ ZA VAS?

Kako dakle odabrati najbolji 3D printer za vas? Odgovor je jednostavan i lak. Samo slijedite i uzmite u obzir sljedeća tri čimbenika:

1. Odaberite odgovarajuće materijale za 3D ispis

Prilikom odabira pravih materijala za 3D ispis, imajte na umu širu sliku. Odaberite materijale koji odgovaraju vašim potrebama ispisa, a ne samo nešto što je kompatibilno s 3D printerom. Također, pri odabiru materijala nemojte stavljati cijenu ispred ostalih značajki. Na kraju, jeftini materijali mogu dati nezadovoljavajuće rezultate. Kvalitetni materijali na kraju će vam uvijek dati najbolji proizvod. Na primjer, razmotrite sve aspekte vašeg projekta, od trajnosti, gotovog proizvoda, čvrstoće itd. Odaberite materijale koji zadovoljavaju vaše zahtjeve.

Osim toga, neki su materijali opasni kada dođu u dodir s kožom. Stoga morate temeljito poznavati svaki materijal, njegova svojstva, kako reagiraju na različite kemikalije i tako dalje. Ne razmišljajte o materijalima kao o objektima, već o tome kako će ti materijali izgledati kao konačni proizvod. Uvijek je najbolje kupiti 3D printer koji nudi fleksibilnost u materijalima i bojama. Iako to možda neće utjecati na vaše trenutne dizajne, proširit će vaše mogućnosti u budućnosti.

2. Odaberite 3D printer sa značajkom jednostavnog održavanja

3D printeri, kao i svaki drugi elektronički uređaj, trebaju odgovarajuću njegu i redovito održavanje. Pokretni dijelovi moraju biti dobro nauljeni, inače postoji opasnost od zaglavljivanja. Slično tome, ležište pisača treba redovito čistiti kako bi pisač ispravno radio, a imajte na umu da će se svaki dio printera s vremenom možda morati zamijeniti.

To se odnosi na sve vrste pisača svih proizvođača. Ovdje opet postoje dvije vrste pisača, prvi tip je grupa pisača koje sami sastavljate, a drugi je već sastavljen, “plug & play”. Prednost kupnje printera iz prve skupine je što će vam proces montaže dati dubinsko razumijevanje dijelova. S druge strane, ako odaberete 'plug&play' printer nećete imati puno znanja o radu unutrašnjosti pisača, ali ćete uštedjeti nešto vremena.

Ako mislite da bi održavanje bilo previše, predlažemo da kupite SLA / DLP printer. U ovim se pisačima pomiče samo Z-os, dok ostali dijelovi ostaju netaknuti. Ne zahtijevaju puno održavanja u usporedbi s drugim 3D printerima. Ovim printerima možete jednostavno zamijeniti dijelove koji se istroše s vremenom. Manje pokretnih dijelova znači manji rizik od kvara.

3. Odaberite 3D printer sa sigurnosnim značajkama

Funkcija nastavljanja ključna je jer nastavlja ispisivati ​​vaš dizajn u slučaju kvarova ili nestanka struje. Također, provjerite nudi li proizvođač dobru korisničku uslugu ako naiđete na bilo kakve probleme. Mnogi printeri mogu se naručiti iz Kine, ali imajte na umu da ako imate bilo kakvih problema, prodavači iz Kine vam neće moći pomoći. Međutim, imat ćete velike troškove za ponovno slanje pisača u Kinu i natrag. Na kraju, provjerite jesu li filamenti koje koristite pouzdani i izrađeni od visokokvalitetnih materijala.

KONAČNI REZULTAT

Iako vam tržište nudi širok raspon mogućnosti, najbolje je ne izgubiti se u njima. Skupi uređaj može ponuditi beskrajne mogućnosti, ali bi također trebao odgovarati vašim potrebama 3D ispisa. Nemojte slijepo pratiti tijek i budite sigurni koje projekte planirate provesti. Cilj je kvaliteta, a ne kvantiteta. Nemojte odabrati pisač s ogromnim brojem značajki ako ih nećete koristiti. Budite precizni i zapišite svoje potrebe, značajke ili specifikacije koje su vam važne.

Istražite svoje mogućnosti i od svih njih odaberite najbolju opciju za svoje potrebe. Uz precizno razumijevanje i strpljenje, sigurni smo da ćete dobiti željeni uređaj. Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da napravite informirani izbor. Ovaj vam članak omogućuje da sada i odmah suzite svoje mogućnosti. S tim rečenim, došli smo do kraja ovog kratkog vodiča za 3D ispis. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi 3D pisača, rado ćemo vam pomoći. Kontaktirajte nas na info@azurefilm.com ili nas nazovite na 00386 31 718 800.

cookie icon
Kolačiće koristimo da bismo razumjeli kako koristite web stranicu i poboljšali vaše korisničko iskustvo. To uključuje personaliziranje sadržaja i oglasa. Klik ovdje. za uređivanje ili otkazivanje pretplate na kolačiće. Nastavkom pregledavanja web mjesta ili zatvaranjem ove obavijesti pristajete na upotrebu kolačića.

Postavke privatnosti

Web analitika

Oglasi

Web kolačići

Za usporedbu možete odabrati do 5 proizvoda:

    Usporedi Zatvori usporedbu